Thursday, 3 September 2009

Mell's mail

Salam ramadhan semua... dah lama blog ni mcm tak bernyanwa.. sebenarnya aku yang tak sempat nak online kerana sibuk didapur n menguruskan anak2.. tapi minggu ni Daniel dah masuk new term.. so dapatlah aku mengadap laptop dan menjengah blog kawan2 semua..

Hari ni aku nak share mail box yang dah lama ngidam akhirnya dapt lah memilikinya.. lukisannya sangat halus dan kemas , sesuai pula ngan colour shabby .. memang best..

Alamak .. tak tau nak borak apa lagi, so simple.. agaknya perut kosong so idea pun mcm nyorok tak kuar2 .. huhu..

Jumpa di lain hari yer... enjoy..




Monday, 17 August 2009

HINI

Salam semua.. pagi ni mel nak berkongsi bersama sedikit email yang kawan asben mel tuliskan... boleh lah kita berkongsi info ... bagi menangani virus HINI..

One good common household spice which you can easily get would be Habbat-el-Sauda or Jintan Hitam. If you can buy the minyak all the better. I think you can buy that at any Indian Spice Shop or at Chow Kit Road Market where they sell the rempah. Ash for Minyat Habbat-el-Barakat. Just a tea spoonful a day would suffice. I bought one bottle from one of the spice shop at Kings Road Penang for RM 10.50. Don't waste your money on those expensive ones. It does wonder to your body system.

Jintan hitam has two properties which makes it relevant for prevention and treatment of H1N1. It has antiviral properties which is viricide rather than viristatic. At the same time it has immune stimulating properties which will help increase your immune system.
Qala Rasul Allah Salllahi 'alaihi wa salam " 'Alaikum bihadza al-habbat al-sooda' fan fiha shifa' min kulli da'a illa al-sam"

Translation: "Use the black seed, for it heals all disease except As-sam i.e. death"This is one of the plants that I will be working on for the treatment of H1N1.

Dr. AG
Langkawi, Kedah

Holiday lagi..

Sunyi nya rasa blog ni .. dah lama tak update, bukannyer apa..
aku baru balik semalam dari bercuti seminggu... balik dari Pangkor Laut.. kami terus decide nak pi ke pantai timur, tak nak balik lagi...... so terus masuk highway Grik.. di pertengahan jalan tu, terjumpa Tasik Belum... wah kagum sekejap... sangat cantik n semulajadi.... tapi sayang tak dpt tangkap gambar .. masa tu Daniel dah tertidur... lepas tu masuk bandar Jeli .. n sampai ke Kota Bharu.... masa tu ingat nak gak beli budu.. tapi tak sempat nak beli... n jalan kat Kota Bharu tu boleh tahan jugak sesaknyer... hubby nak bawa aku kedai Yati... tapi tak jumpa.. heheh katanya sangat "fofular" di KB... for me, second time aku kesana...
last tahun 1998 kot... dah lupa... Tidur semalaman...
Dari sana.. terus drive ke Kuala T'ganu... Daniel nak main beach lagi so kita layan jer.... sampai sana aku pun cari nasi dagang.. aku memang suka nasi dagang sebab ... ada kakak ipar org sana n tiap kali raya memang suka buat nasi dagang ... so memang best makan lah.. pantai kat KT memang cantik... not sure apa nama pantai tu.. agak nyer Batu Buruk kot... juga tidur semalaman kat situ, before balik singgah kat Nor Arfa.. ada sale.. so rembat le apa yang patut.. heheh tapi terkejut tengok bangunan dia.. wah last time aku pergi kecik jer.. sekarang dah macam istana... bangga tengok bangsa melayu yang berjaya macam dia...
Lepas tidur semalaman... kami bertolak ke Cherating... on d way to tu.. , dengar radio apatah tak tau.. guna bahasa T'ganu ... suka dengar... sebab dia pasang lagu lama2 yang memang jarang dengar agak2 masa aku sekolah menengah kot... best tul... sebelum tu .. pekara wajib lah... singgah kat kemaman... makan otak2... n minum cendol.. hehehe.. n petang sampai cherating .. tapi masa ni Daniel dah homesick... main kat pantai pun sekejap jer... dah nak balik, masa mkn pun dah tak ada mood... dia dah nak balik... home sweet home.. n rindu Aliq, Ida.. n also PS2... so besoknya .. lepas breakfast... terus balik Kl.....
Huh... best nyer.... sebenar nya mana pergi pun ... yang paling best rumah sendiri juga... aku pun rindu kat teddy aku.. kat katil, rindu bunga kat taman, rindu kusi tempat aku ber tenet.... n tentulah rindu nak baca blog kawan kawan.. ermmm.... bestnyer.........

Tuesday, 11 August 2009

Pangkor Laut Resort .. here I come...




Hello everyone... dah hampir sebulan Daniel cuti... kami pun tak pergi mana2 so last minute v decide to go to Pangkor Island... ambil package 3D 2 N di Pangkor Laut Resort... Aku pun first time kat sini.. so bestlah sesekali dapat rest dari tugas harian kat rumah... tapi biasalah aku jadi nanny to Daniel... tak bawa helper this time.. so v just layan jer lah dia... aktiviti banyak kat beach ajer... perfect weather, perfect beach... everything is perfect to me...
My opinion .. let me tell u this.., make sure u come over here with your love one....... coz there's not much activities do to.... ops.. heheh.. unless u all love sun bathing and enjoy the food the whole time.... which is what v like doing..

So sesiapa yang nak honeymoon tuk kali keberapa tu.. bolehlah tengok kat website dia..

Sunday, 2 August 2009

Blue Baby

Salam kepada semua.. sebenarnya dah 2 hari aku terlantar disebabkan virus demam melanda, alhamdulillah hari ni demam aku semakin pulih.. cuma kepala jer macam pening sikit ... dapatlah aku menghabiskan update semua barang kat blog aku.. dan di blog ini juga...
Warna biru mula terbit di rumah aku.. sebenarnya warna biru ni jarang aku applikasi kan sebagai decor di rumah, tetapi apabila aku terpandang tin biru ni aku terjatuh cinta pula dengan lukisan teapot2 dan teacup dia... dan lukisan nya sangat cantik dan kemas.. jadi aku membelinya , walaupun harganya boleh tahan jugaklah.. broke aku bulan tu...... pinjam kata2 Kak Hanim ... "biar nyesal beli jangan nyesal tak beli..." hehehe... jom cuci mata...


Thursday, 30 July 2009

Ashdene

Holaaaaaa... everyone... 4 side plates n posy of flowers on top ni yang latest mel dapat semalam, jauh datangnya naik flight lagi... sebenarnya mel terpikat kat pink tu jer tapi Tini offer gd price utk set of 4 so mel pun ambil.. tapi bila tengok.. memang syok lah tak menyesal beli... tapi kan..bila tengok titik2 putih tu mengingatkan mel kepada arwah mak mel.. dulu2 mel selalu tolong dia buat bedak sejuk... hhuhuh i miss my mum very much... huhu

Selamat menjamu mata ya...



Tuesday, 28 July 2009

James Sadler

Dulu masa mel google2 nak cari teapot yang cute2 terus tergoda dengan tea pot keluaran James Sadler ni... memang mel suka sangat tengok gambar kat teapot tu... ini dia panggil "Traditional England Series" post office, red lion n traditional england houses... jom cuci mata ya..






Sunday, 26 July 2009

Sebenarnya.. aku sibuk betul this week end, Saturday, aku n kakak2 aku sekeluarga berangkat ke kampung untuk menghadiri kenduri kawin sepupu aku, dah habis kenduri aku pun mengajak diorang ke bandar untuk saja jalanjalan cuci mata.. heheh , kemudian ini lah yang aku jumpa.. enamel & pinggan2 lama.. tapi dah banyak yang habis , apek tu cakap dah ada orang KL borong .. huhu , ini jer lah yang aku sempat merembat .. syok betul.. kakak2 aku pun very surporting minta kurang kalau aku memang tak reti lah....



Suka tengok mug enamel kecil ni... cute jer....
Cup kecil ni maybe utk teh cina kot aku pun tak tau le...

Piring kueh ni ajer yang ada..

Wednesday, 22 July 2009

Scrap Book

Leisure time for me...
Scrap book... salah satu aktiviti di masa lapang juga lah.. yang mel buat kan untuk kenangan di hari tua nanti terutama untuk Daniel.. mula2 dikenal kan oleh kawan mel .. cuba2 dah turus suka... ini diantaranya yang mel sempat snap.. ini untuk simpanan Daniel.. terdapat ruang kosong untuk mel tuliskan apa apa coretan, tapi yang ni belum tulis lagi... masuk blog dulu.. heheh...
sekian...























Monday, 20 July 2009

Tins


Hello .. my journal today ....
Hari ni mel nak story about .. boleh lah
dikatakan.. my new toys.. apalagi tin..tin & tin..
dulu rasanya ada seketul dua jer.. sekarang dah beranak pinak dah.. sampai rasanya ada yang nak beranak lagi.. hehehhe bila nak stop ni!!
Tapi seriusly.. tengok tin tin ni terutama yang gambar cottage shop, cottage house
& cottage view tu mcm kita menikmati /
merenung lukisan.... itu yang syok tu...

Yang latest tin yang mel dapat adalah tin RA bulat tu... n a few dari Kak Shida ku sayang... heheh bodek tu , kalau ada yang cun simpan utk
mel tau!!


Okey.. itu lah sahaja coretan jurnal saya... salam sayang semua..........
















Saturday, 18 July 2009

Wall Decoration

alamak .. time rajin nak menempek.. time ni lah kamera pulak buat perangai.. semua gambo blur sikit.. huhu.. masa ambil stok tuk jual.. berkenan pulak CC ni.. colour pink gitu .. so apa lagi terus merempat 4 biji.. n selamat digunakan... enterframe sikit..








Sebenarnya kali ni nak bercerita pengenai hiasan di dinding yang ada dirumah aku .. wall shelf yang ada di dry kitchen.. yang terbaru adalah barang barang yang di rembat dari kak Shida... tapi tak sempat nak decorate lagi , menyepah sikit..









Picture wall yang amat aku gemari .. dan frame gambar tu memang ada banyak terutama dia bahagian dapur, sampai ada yang datang ke rumah nak beli pun aku tak nak jual dah... tapestry bell pull tu banyak yang tak sangka beli dimana.. sebab beli di Madinah... kebetulan terjumpa, so ambil jer, n tak sangka ramai yang minat ..














Gambar tak jelas pulak nak close-up plate dari RA collection, 'Harvest Festival' dan tapestry juga ..

















Yang ni wall grafic.. akan masuk di MHD .. tak sempat nak scan katalog lagi... senang sangat buat nyer... pakai tampal jer.
















Jam baru design antik.. dan plague lagi... tapi nampak paku .. camner nak buat yer...

Thursday, 16 July 2009

Play Time

Hari ni.. update untuk Daniel pulak, masa godek2 gambar lama terjumpa pulak gambar Daniel dgn cousin2 dia.. main kat rumah sebab malam tu kami buat makan2 rasanya... so adik beradik aku dtg, sebenarnya anak saudara aku memang banyak lelaki, girl memang sikit setakat ni baru ada 4 pompuan , 12 lelaki .. bayangkan kalau raya kat rumah kampung .. huh.. kecoh semua... tapi sekarang dah kurang sikitlah sebab dah ada yang besar2 ... lega..














































Tuesday, 14 July 2009

Johnson Bros

Hari ni Mel nak masukkan ... Johnson Brothers Fresh Fruits.. yang masih panas masuk dalam display cabinet.. kenapa ianya sangat special.. cuba tengok kat shape dia tak ker seksi dan raggi , Limpahan warna untuk corak pelbagai buah , bukan hanya buah yang aku suka malah daun daun dia pun aku suka... disulami pula dengan bold dikeliling menggunakan my favourite colour pulak.. hijau... adoi lah menikam kalbu ... bagai mana dengan shape.. pasti istimewa... so elegant shape... kalau dapat pasti aku akan tambah lagi untuk tea set ku ini......
amin..



Monday, 13 July 2009

Daniel

Daniel... reception class 08/09