Monday, 17 August 2009

HINI

Salam semua.. pagi ni mel nak berkongsi bersama sedikit email yang kawan asben mel tuliskan... boleh lah kita berkongsi info ... bagi menangani virus HINI..

One good common household spice which you can easily get would be Habbat-el-Sauda or Jintan Hitam. If you can buy the minyak all the better. I think you can buy that at any Indian Spice Shop or at Chow Kit Road Market where they sell the rempah. Ash for Minyat Habbat-el-Barakat. Just a tea spoonful a day would suffice. I bought one bottle from one of the spice shop at Kings Road Penang for RM 10.50. Don't waste your money on those expensive ones. It does wonder to your body system.

Jintan hitam has two properties which makes it relevant for prevention and treatment of H1N1. It has antiviral properties which is viricide rather than viristatic. At the same time it has immune stimulating properties which will help increase your immune system.
Qala Rasul Allah Salllahi 'alaihi wa salam " 'Alaikum bihadza al-habbat al-sooda' fan fiha shifa' min kulli da'a illa al-sam"

Translation: "Use the black seed, for it heals all disease except As-sam i.e. death"This is one of the plants that I will be working on for the treatment of H1N1.

Dr. AG
Langkawi, Kedah

Holiday lagi..

Sunyi nya rasa blog ni .. dah lama tak update, bukannyer apa..
aku baru balik semalam dari bercuti seminggu... balik dari Pangkor Laut.. kami terus decide nak pi ke pantai timur, tak nak balik lagi...... so terus masuk highway Grik.. di pertengahan jalan tu, terjumpa Tasik Belum... wah kagum sekejap... sangat cantik n semulajadi.... tapi sayang tak dpt tangkap gambar .. masa tu Daniel dah tertidur... lepas tu masuk bandar Jeli .. n sampai ke Kota Bharu.... masa tu ingat nak gak beli budu.. tapi tak sempat nak beli... n jalan kat Kota Bharu tu boleh tahan jugak sesaknyer... hubby nak bawa aku kedai Yati... tapi tak jumpa.. heheh katanya sangat "fofular" di KB... for me, second time aku kesana...
last tahun 1998 kot... dah lupa... Tidur semalaman...
Dari sana.. terus drive ke Kuala T'ganu... Daniel nak main beach lagi so kita layan jer.... sampai sana aku pun cari nasi dagang.. aku memang suka nasi dagang sebab ... ada kakak ipar org sana n tiap kali raya memang suka buat nasi dagang ... so memang best makan lah.. pantai kat KT memang cantik... not sure apa nama pantai tu.. agak nyer Batu Buruk kot... juga tidur semalaman kat situ, before balik singgah kat Nor Arfa.. ada sale.. so rembat le apa yang patut.. heheh tapi terkejut tengok bangunan dia.. wah last time aku pergi kecik jer.. sekarang dah macam istana... bangga tengok bangsa melayu yang berjaya macam dia...
Lepas tidur semalaman... kami bertolak ke Cherating... on d way to tu.. , dengar radio apatah tak tau.. guna bahasa T'ganu ... suka dengar... sebab dia pasang lagu lama2 yang memang jarang dengar agak2 masa aku sekolah menengah kot... best tul... sebelum tu .. pekara wajib lah... singgah kat kemaman... makan otak2... n minum cendol.. hehehe.. n petang sampai cherating .. tapi masa ni Daniel dah homesick... main kat pantai pun sekejap jer... dah nak balik, masa mkn pun dah tak ada mood... dia dah nak balik... home sweet home.. n rindu Aliq, Ida.. n also PS2... so besoknya .. lepas breakfast... terus balik Kl.....
Huh... best nyer.... sebenar nya mana pergi pun ... yang paling best rumah sendiri juga... aku pun rindu kat teddy aku.. kat katil, rindu bunga kat taman, rindu kusi tempat aku ber tenet.... n tentulah rindu nak baca blog kawan kawan.. ermmm.... bestnyer.........

Tuesday, 11 August 2009

Pangkor Laut Resort .. here I come...




Hello everyone... dah hampir sebulan Daniel cuti... kami pun tak pergi mana2 so last minute v decide to go to Pangkor Island... ambil package 3D 2 N di Pangkor Laut Resort... Aku pun first time kat sini.. so bestlah sesekali dapat rest dari tugas harian kat rumah... tapi biasalah aku jadi nanny to Daniel... tak bawa helper this time.. so v just layan jer lah dia... aktiviti banyak kat beach ajer... perfect weather, perfect beach... everything is perfect to me...
My opinion .. let me tell u this.., make sure u come over here with your love one....... coz there's not much activities do to.... ops.. heheh.. unless u all love sun bathing and enjoy the food the whole time.... which is what v like doing..

So sesiapa yang nak honeymoon tuk kali keberapa tu.. bolehlah tengok kat website dia..

Sunday, 2 August 2009

Blue Baby

Salam kepada semua.. sebenarnya dah 2 hari aku terlantar disebabkan virus demam melanda, alhamdulillah hari ni demam aku semakin pulih.. cuma kepala jer macam pening sikit ... dapatlah aku menghabiskan update semua barang kat blog aku.. dan di blog ini juga...
Warna biru mula terbit di rumah aku.. sebenarnya warna biru ni jarang aku applikasi kan sebagai decor di rumah, tetapi apabila aku terpandang tin biru ni aku terjatuh cinta pula dengan lukisan teapot2 dan teacup dia... dan lukisan nya sangat cantik dan kemas.. jadi aku membelinya , walaupun harganya boleh tahan jugaklah.. broke aku bulan tu...... pinjam kata2 Kak Hanim ... "biar nyesal beli jangan nyesal tak beli..." hehehe... jom cuci mata...